
VCES Woes – I 

(G. Natarajan, Advocate, Swamy Associates) 

Question : We are a construction contractor. We have been constructing a school building 
for a charitable trust running the educational institution. A show cause notice was issued, 
demanding service tax from us for this activity, under commercial or industrial construction 
service, covering the period 2008-09 to 2011-12. We are contesting the demand and the 
issue is currently pending before the Tribunal. After 01.07.2012, construction of educational 
establishment is exempted, only if the  construction is done for Government, local authority 
or Government authority under S.No. 12 of Notification 25/2012 and hence we are liable to 
pay service tax from 01.07.2012, but we have not paid the same. Can we declare our 
liability from 01.07.2012 to 31.12.2012 under VCES scheme, while contesting the demand 
for 2008-09 2011-12?  

 

Section 106 (1) of the Finance Act, 2013 is reproduced below:  

106. Person who may make declaration of tax dues. — (1) Any person 
may declare his tax dues in respect of which no notice or an order of 
determination under section 72 or section 73 or section 73A of the Chapter 
has been issued or made before the 1st day of March, 2013 : 

Provided that any person who has furnished return under section 70 of the 
Chapter and disclosed his true liability, but has not paid the disclosed amount 
of service tax or any part thereof, shall not be eligible to make declaration for 
the period covered by the said return : 

Provided further that where a notice or an order of determination has 
been issued to a person in respect of any period on any issue, no 
declaration shall be made of his tax dues on the same issue for any 
subsequent period. 

(2) Where a declaration has been made by a person against whom,— 

(a) an inquiry or investigation in respect of a service tax not levied or not 
paid or short-levied or short-paid has been initiated by way of — 

(i) search of premises under section 82 of the Chapter; or 

(ii) issuance of summons under section 14 of the Central Excise Act, 1944 (1 
of 1944), as made applicable to the Chapter under section 83 thereof; or 

(iii) requiring production of accounts, documents or other evidence under 
the Chapter or the rules made thereunder; or 

(b) an audit has been initiated,  



and such inquiry, investigation or audit is pending as on the 1st day of March, 
2013, then, the designated authority shall, by an order, and for reasons to be 
recorded in writing, reject such declaration. 

The following clarification issued under Circular 170/5/2013 Dt. 08.08.2013 is also relevant. 

9 Whether an assessee , who, 
during a part of the period 
covered by the Scheme, is in 
dispute on an issue with the 
department under an 
erstwhile provision of law, 
can declare his liability under 
the amended provisions, 
while continuing to litigate 
the outstanding liability 
under the erstwhile provision 
on the issue?

In terms of the second proviso to section 106 
(1), where a notice or order of determination 
has been issued to a person in respect of any 
issue, no declaration shall be made by such 
person in respect of "tax dues" on the same 
issue for subsequent period. Therefore, if an 
issue is being litigated for a part of the period 
covered by the Scheme, i.e., Oct, 2007 to Dec 
2012, no declaration can be filed under VCES in 
terms of the said proviso on the same issue for 
the subsequent period. 

 

Hence, it appears that the answer to the poser above is in negative.  Is it so?  

It will be so, if the “issue” for the period 2008-09 to 2011-12 and the “issue” after 
01.07.2012 are “same”.  In the instant case, what was same before 01.07.2012 and after 
01.07.2012 is the facts, i.e construction of an educational institution.  Prior to 01.07.2012, 
there is a reasonable ground to argue that there is no service tax liability, as the 
construction is not for a commercial or industrial purpose and the said issue is now sub 
judice.  After 01.07.2012, the definition of the term “service” has been introduced, which is 
an all-encompassing one and the current activity would be a “service” as defined under 
section 65 B (44) of the Act. It is neither covered in the negative list, nor exempted under 
notification 25/2012, which is not in dispute.  

The meaning of the term “issue” as per Black’s Law Dictionary is “A point in dispute 
between two or more parties”; “A plea (often a general denial) by which a party denies the 
truth of every material allegation in an opposing party’s pleading”.  According to P. 
Ramanatha Aiyer’s Lax Lexicon, “An issue in a pleading is a question, either of fact or of 
law, raised by the pleadings, disputed between the parties and mutually proposed and 
accepted by them as the subject for decision”.  It may be observed that prior to 
01.07.2012, the issue in the present case is whether the activities would constitute taxable 
service “commercial or industrial construction service” under section 65 (105) (zzq) of the 
Act, read with Section 65 (25b) and would be liable to service tax under section 66 of the 
Act and the said issue is now under dispute with the department. After 01.07.2012 the issue 
is as to whether the same activities would amount to “service” as defined under section 65 
B (44) of the Act and attract service tax under section 66 B of the Act. There is no dispute 
on this issue.   Hence, the second proviso under section 106(1) is not at all applicable to the 
present case, in as much as the “issue” before 01.07.2012 and the “issue” after 01.07.2012 
are not the “same”.  

Hence, the clarification of the CBEC reproduced above, appears to be contrary to the legal 
provisions and it is felt that the answer to the initial poser is in the affirmative.  

 


